Startside
Etterord
Oppegårdskolen

Det var Christian 6, konge av Danmak/Norge som innførte lov om skole i 1739. Den sterkt religiøse kongen var opptatt av at alle måtte lære kristendomskunnskap og å kunne lese. Tanken var at alle skulle konfirmeres, at de kunne studere tekster i Luthers lille katekisme, og at de kunne synge religiøse sanger. Som voksen måtte man være konfirmert for å ta arbeid og for å kunne gifte seg.

Det tok tid å implementere skoleloven overalt i Norge, men på midten av 1700-tallet var det vanlig med omgangsskole i Oppegård. Læreren gikk fra gård til gård og underviste noen dager på hvert sted. Elevene kunne følge etter. I 1860 kom det en ny lov om at det skulle bygges skole på steder der det bodde over 30 elever i skolekretsen.

Bålerud skole ble bygget i 1863. I årene 1922–1924 gikk bl.a. Roald Amundsens to adoptivdøtre Kakonitta og Camilla Carpingdale på Bålerud skole før de vendte tilbake til Sibir. Skolen ble lagt ned i 1952, og skolebarna har siden blitt skysset med skolebuss til Kolbotn skole. Skolehuset kalles nå Solheim og brukes som grendehus.

Den gamle Realskolen i Kapellveien 7 på Kolbotn ble bygd i 1914 som Kullebund skole. Så kom etterhvert Greverud skole som sto ferdig i 1921, og året etter kom Kolbotn skole ble bygd nærmest etter de samme tegningene som Greverud skole. Ingieråsen ungdomsskole stod fordi i 1959 og avløste den gamle realskolen. Senere kom det nye skoler på Hellerasten, Fløysbonn, Sofiemyr, Tårnåsen, Østli og Flåtestad. Oppegård Gymnas kom i 1970, men har nå skiftet navn til Roald Amundsen vgs.