Ufattelig mange NM, EM, VM og OL-medlaljer har havnet i Oppegård. Ski, skøyter, bryting, friidrett, håndball, fotball, HC-idrett, det finnes nesten ingen ende på dette, og det gjelder både gutter og jenter.
Bryterne har alltid vært gode. Jon Rønningen tok 2 OL-gull + VM-gull.
Klaus Mysen har også flere NM og VM-gull, for ikke å snakke om Ine Barlie som har 2 VM-gull og nesten 20 NM-gull. Trine Hattestad vant flere spyd-VM-gull og Golden League. T.o.m. på skøytebanen og ski stadion finner vi Oppegård-medaljører med Petter Andersen som tok EM-gull på skøyter 500 m i 2001 og Lars Erik Eriksen som tok både gull, sølv og bronse under ski-VM i ’82! Også vår kommunale HC-gruppe med Therese Torp m.fl. har sanket mye edelt metall, bl.a. i Special Olympics.
I ballsport var håndballgutta i Norgeseliten på nesten hele 80-tallet, og KIL-jentene, («Hotlegs»), vant Topp-serien i fotball både i 2002, 2005 og 2006! De har også tatt flere NM-gull. I tillegg har Solveig Gulbrandsen og Trine Rønning både OL-gull og VM-gull
med landslaget!
Når det gjelder kunst og kultur er det også overveldende med foreninger, kor, korps, dans, musikaler, jazz, pop, rock og rap. Da Morgenbladet i 2011 kåret de 100 viktigste norske plate-album havnet Oppegård-artister på 1. og 4. plass! (Radka og Kjøtt). Viktige lokale kulturinstitusjoner som Scenario, Liv Steens ballettskole, OPAL, Fløysbonnmusikalen, KoKo og Oppegård Janitsjar fyller Kolben årlige med sine konserter over flere kvelder. I tillegg har vi en aktiv Kulturskole, Kolbotngarden, seniororkester, seniorakademi, Sumprock, jazzklubb, rockeklubb, malerklubb, fotoklubb m.m. som har regelmessige arrangementer.
Selveste Oscar Braathen bodde her i 5 år fra 1914. Bl.a. skrev han «Den store barnedåpen». Dessuten var han med på å bestemme at Kullebunden skulle endre navn til Kolbotn da han satt i Herredsstyret.
Sigrid Undset har vi allerede nevnt bodde på Bålerud da hun skrev «Jenny» i 1911. Samtidig gjorde hun research til sin neste roman om Kristin Lavransdatter hvor hun bruker Svartskogsamfunnet fra 1500-tallet som en ramme rundt deler av historien. Axel Sandemose bodde også her en stund hvor han skrev på flere av sine kjente romaner. Han hadde flere personlige venner her i kommunen. Jostein Gaarder er også en kjent forfatter fra Oppegård.
Hans Knutsen var en sentral person i både korps-og speiderbevegelsen. Han startet Kolbotn guttemusikk-korps i 1927. I 1931startet han også Kolbotn ungdomskorps som nå heter KoKo.
Gjennom hele 70-tallet var Karjolen diskotek kommunens fremste varemerke. Med fulle hus 6 dager i uken strømmet det til med gjester fra hele østlandet for å høre kjente DJ`er, bl.a. fra Radio Lux. Karjolen innehar en uoffisiell verdensrekord i disko-dans hvor man danset flere døgn i strekk!
En av landets første lokal-tv stasjoner, Oppegård lokal-tv, startet i Oppegård. Bl.a. direkte-overførte man i flere år kommunestyre-møtene fra Rådhuset. Ingen andre norske lokal-tv stasjoner gjorde dette. Creativ Radio var også en av landets første lokal-radio stasjoner. Sammen med OL-TV holdt de til i kjelleren på Landerudsenteret. Oppegård Lokal-tv, senere TVO, produserte også for TV-Follo, og leverte også faste Toppseriefotball-innslag til NRK kveldsnytt.