Cremen Boys var et av de aller førte lokale band, med senere jazz-storheter som Svein "Chrico" Christiansen på trommer og Terje Dyrud på gitar, foruten Dag og Per Odmar Aukner på trombone og piano.
1. Kolpodden m/SODa: 60-tallet/Beat
«We build this City» er en podkast-musikal med Rocke-Revyen som ble fremført i Kolben Kulturhus våren 2023. Det er en slags live-podkast hvor Rocke-Revyen formidler den utrolige historien om Kolbotn Rock City. Det blir selvfølgelig gjenhør med aktuelle låter som ble spilt av datidens band og artister!
Siden jeg har vært med i dette eventyret helt siden starten i 1964, så passer det jo bra at jeg kan være podkast-vert og formidle denne fantastiske historien fra live-studio i Kolben, sammen med utrolig dyktige sangere, musikere og dansere i denne 3. oppsetningen til Rocke-Revyen.
Kolbotn Rock City startet tidlig på 60-tallet med Hugger Muggers, Sect, Beems, Z-men, This Generation og Ozonlaget. I denne rene gutteklubben var det også 3 glitrende prinsesser: Jenka-dronningen Ragnhild «Rannie» Rommen, senere jazz-legende Ellen Radka Toneff, (da vokalist i Sect), og vokalist i Beems, Linda Tørklep. (Senere tante Bassa, Teskjekjerringa m.m. og profesjonell skuespillerinne). The Beems spilte på 60-tallet sammen med datidens mest kjente band. De ble kjent som "Norges yngste pop-band". Spilte på Klingenberg kino i 1966 sammen med selveste Pussycats. I 1969 vant de Østlands-mesterskapet for pop-band på Rondo. (The Beems er fortsatt aktive i 2024, og har booket jobber i 2025. Ungdomsklubben i Samfunnshuset var et samlingssted for ulike band.
70-tallet markerer starten på mange nye stilarter innen rocke-musikken, ikke minste heavy-rock. Morten Jakobsen og Arve Sakariassen fra Beems og Sect spilte med det første heavy-rock bandet i Norge: Flax. Dette bandet la ned grunnstenen til heavy-rock og black metal I Norge. Senere var det flere fra Kølabonn som tok dette på alvor…
Ellen Radka Toneff var gjennom hele 70-tallet en stigende stjerne på den norske jazz-himmelen. Hun spilte opprinnelig med blues-bandet Sect fra 67´ hvor Odd Krokfoss var kapellmester. Han fortsatte med Kolbotn Blues Band i mange år, og er fortsatt aktiv med Odd Krokfoss Band i 2024. -
I 1977 vant Radka Spellemannsprisen for beste vokalist med albumet «Winter Poem». Morgenbladet har kåret hennes album "Fairytales" fra 1982 til Norges beste album!
Dyktige musikere som Bjørn Dencker og «Lille John» Johanessen starter nå sine karrierer i bandet Atlantic… (De er fortsatt begge aktive i 2024!)
Karjolen var Norges første store diskotek, og her var det fulle hus 6 dager i uken. Glansperioden var fra1969 til 1977, og her ble det satt verdens-rekord i diskodans, folk danset gjennom flere døgn! Det fortelles at Olav Thon var en tur innom, og ikke lenge etter åpnet Sound City i Oslo…
Pålle restaurant på Ski fulgte også opp.. På Borgehallen i Samfunnshuset kunne man høre bl.a. lokale live-band hver uke.
Morten Jakobsen fra Beems, Sect og Flax, var senere med i folk-rock bandet Folque. Gitaristen Eivind Aaarset fra Kolbotn kom i kontakt med Kjetil Bjerkestrand i Oslo, og har siden 80-tallet vært proffesjonell musiker. Han har spilt med de mest kjente artistene i Norge som Bjørn Eidsvåg, Anne Grethe Preus, Morten Harket, Nils Petter Molvær m.fl. Han spiller også på en plate med Ray Charles. Han var Spellemannvinner i 2018.
3. Kolpodden m/SODa: 80-tallet/Punk & Gospel.
I 1979 startet Helge Gaarder, Michel Krohn m.fl. punk-bandet Kjøtt. Albumet med samme navn havnet på 4. plass på Morgenbladets liste over de 100 beste album i landet som ble stemt fram av 100 kjente norske musikere. På 1. plass på denne eksklusive listen finner vi Radka med albumet «Fairytales» fra 1982!
Helge Gaarder var også mannen bak Circus Modern og Norges svar på Band Aid. Han samlet hele artist-Norge til dugnad med «Sammen for livet». (Tekst og musikk var med Åge Aleksandersen og Halvdan Sivertsen.)
Sangeren Elisabeth Ødegård Widmer har gitt ut flere album, deltatt i MGP med "Til en stjerne" i 1995, og vært sanger og solist i Oslo Gospel choir i over 15 år. Kølaband vant Follomesterskapet i rock i 1983. De spilte senest live på Kolbotn Torg i 2015.
4. Kolpodden m/SODa: 90-tallet/Heavy rock & Black metal.
Selv om det aldri var køl på Kølabonn, så var det svartmetall-musikk så det holder. Musikken spredte seg ut over hele verden og inn i de aller helligste rom på Nasjonalbiblioteket og på Nasjonalmuseet. Albumet «A Blaze in the Northern Sky» er utstilt her sammen med noter av Edvard Grieg og sydpolbrev fra Roald Amundsen. Darkthrorne og Gylve (Fenriz) Nagell har satt Kolbotn Rock City på verdenskartet. Darkthrone har utgitt 22 album og er i disse dager, (2024), i gang med å spille inn album nr. 23. Også Aura Noir bl.a. med Ole Jørgen Moe var og er, sentrale i dette miljøet sammen med Nekromantheon og Obliteration. (NB! 2024.)
Alle disse er Spellemannsvinnere!
Pål Bøttger Kjærnes startet Pamparius pizza i 1997. Sammen med Turboneger laget han bl.a. sangen The Age of Pamparius». Pizzaboden besøkes fortsatt av Turbo-fans fra hele verden. De har toppet hit-listene i Norge og vunnet Spellemann. Albumet ligger på 18. plass på Morgenbladets liste… - Beyond Down spilte avantgarde metal. Det kritikerroste albumet «Pity love on» kom i 1995. Tore Gjedrem, Petter Haavik, Espen Ingjerd og Einar Sjursjø. De startet som et avantgarde metal band og utviklet seg etterhvert i retning elektronika.
King Size var et kjent lokalt band med bl.a. Dag Magnus Samuelsen, Bjørn Dencker og «LIlle-John». Ståle «Stålmann» Kverndokk og bandet Stålmenn platedebuterte i 1995. Bandet kom på 3. plass i NM i Rock i 1993. Andre band var Skødd, Raastoff, 7th Heaven, Edge og Illusion. Eager Beaver Boys hadde meget talentfulle Elisabeth Bøvold som vokalist. Hun opptrer fortsatt i det lokale musikkmiljøet.
Mayhem er et meget kontroversielt band med selvmord og drap m.m. - men de har laget banebrytende musikk i denne sjanger. Riktig nok er Jørgen Stubberud fra Langhus, men de har altså gjort album-innspilling i Creative Studio på Landerudsenteret med «Deathcruch». De har vunnet flere Spellemann. «A Blaze in the Northern Sky» (Darkthorne ) er også innspilt I Creative studio!
The Beems har også gjort innspillinger her, uten sammenlikning forøvrig..- bl.a. 25-års jubileums album i 1990. Litt fun fact: Alle supporter-sangene til «Hotlegs»,(fotballdamene), er også innspilt i Creative studio sent på 90-tallet, da de rykket opp i Toppserien. Dette var faktisk skikkelig rock´roll!
5. Kolpodden m/SODa: 2000-tallet/Rapping.
Equicez, Vinnie og Christine sørget for at Kolbotn Rock City også ble til Kolbotn Rap City…. Equicez som består av rapperne F´em One fra Langhus og Cast fra Kolbotn. De vant Spellemann i 2003 for albumet «State of Emergency». Singelen «Barnslig» ble en stor hit.
Vinnie startet opp med rap-duoen Paperboys, og de vant Spellemann både i 2002 og 2005. Vinnie startet som solo-artist i 2010. Han ble nominert til Spellemann får årets hitlåt med sin versjon av «Sommerfuggel i Vinterland» i 2012. Den ble også framført under minnemarkering/Utøya, på Rådhusplassen 22. juli samme år, da sammen med Halvdan Sivertsen.
Christine Dancke var den første kvinnelig rapper i Norge med eget album, «Knekt», i 2003. Hun startet sin karriere i rap-duoen «Gulltoppene» sammen med Ina Kringlebotn, da de gikk på musikk-linja på Ski vgs i år 2000. Christines «Jenteinvasjon» ble en hit, og i 2009 startet hun DJ-duoen HOETELL sammen med Silje Borgan. Christine deltok i MGP i 2011 med låta «Trenger mer». Hun gjorde også en P3-Remix av Karpes "Attitudeproblem" sammen med Julie Borgan m.fl.
Andre rappere fra Kolbotn er «Feit´n», Alexander Larsen. Han hadde bl.a. låta «Hysj, hysj». En jentegruppe fra Kolbotn skole, The Real 5, kom helt til finalen i MGP jr., da de deltok i 2007 med låta «Kolbotn».
6. Kolpodden m/SODa: Spellemanns-priser til Kolbotn Rock City.
I tillegg til tidligere artister i historien om Kolbotn Rock City, har vi selvfølgelig også mange Spellemenn/kvinner, også fra dette årtusen! Ila Auto med brødrene Mathias og Kristoffer Iversen er et ekte bluegrassband fra Kolbotn. De vant Spellemann i klassen for Country i 2006. Ost & Kjex, Tore Gjedrem og Petter Haavik, er en electronica-duo som spiller over hele Europa, bl.a. sammen med Prodigy! Duoen var nominert i klassen for Electronica i 2010, og Tore vant i 2019, da som artisten Sex Judas. Sissy Wish, (Siri Wålberg), vant klassen for beste kvinnelige artist 2004 og 2007. Hun hadde en stor karriere, også i utlandet.
Nekromantheon vant Spellemann i 2012 for metall med «Rice, Vulcan Spectre». Dette albumet fikk terningkast 6 i Dagbladet! Obliteration vant Spellemann i 2018, metal. Sindre A.F. Solem har spilt med begge band, og han er tydelig på at Ole Jørgen Moe (Aura Noir), og Gylve Nagell (Darkthrone), har vært hans læremestre. Han takker også klubblederne på Vassbonn og Tårnåsen fritidsklubb for uvurderlig støtte med øvingslokale. Disse viktige støttespillerne er Christian Lund, Nicklas Erdal og Nils Yngve Nilsen.
Maja Ratkje og Kjell Habbestad er også Spellemannsnominerte flere ganger, ikke helt rock´n roll, men Spellemann er Spellemann. Kan også nevne Anna Berg som er en meget lovende samtidskomponist i 2024. Kan gjerne nevne i denne sammenheng at Astrid Kvalbein fra Kolbotn er rektor på Norges Musikkhøyskole...
7. Kolpodden m/SODa: Veien videre i Kolbotn Rock City.
Selv om noen veteraner fra Hugger Muggers, Beems og Sect fortsatt er aktive som musikere i ulike band, så skjer det mye spennende i lokale musikk-miljøer. Ikke minst i Rocke-Revyen med flotte sangere som Sara Siblini, Peder Lausund, Marcus Ljungh og Kristina Lausund. Her spiller også musikere fra Beems, Kolbotn Blues Band, Fløysbonnmusikalen, Oppegård Janitsjar og elite-dansere fra Nina Dehle og RAMP. Ikke minst gitaristen og produsenten Tom R. Andresen som produserer flere lokale artister i sitt Relax studio.
Baba Soul & the Professors of Funk startet i 2011, og har turnert mye rundt i Europa med en fabelaktig blanding av funk og soul. De var også fast band på «Senkveld» sesongen 2020/21. Trommis Stian Skog fra Kolbotn var band-ansvarlig. The Sinatra Songbook med Ingar Kristiansen ivaretar musikk-arven fra verdens første ordentlige pop-stjerne, Frank Sinatra. Memory Lane er et stort lokalt ensemble med mange dyktige musikere som hvert år har flere oppsetninger i Kolben som tar oss 40 år tilbake i tid.
Det er et helt særegent musikkmiljø i Sofiemyr kirke med band og to kor. OPUS er et ungdomskor hvor også multi-musiker Sondre Dragland er deltar. Han har med seg mange musikal-elever fra Fløysbonn, hvor han nå har overtatt musikal-ansvaret etter Sigurd Dancke. Sondre har selv vært med i 2 Fløysbonnmusikaler, og har senere vært medlærer her i over 10 år før han overtok hele ansvaret. Mange av artistene her i Kolpodden startet sine karrierer i Fløysbonn-musikalen som f.eks. Ila Auto, Sissy Wish m.fl. Ikke minst proff-danser og musikal-artist Nina Dehle.
Søskenparet Kristin og Dag Holtan-Hartwig er godt i gang med sine artist-karrierer. Kristin som sanger og Dag som EDM-artist i Skinny Days, samt produsent for andre kjente artister. Allerede i Fløysbonnmusikalen 2011 ble Østlandets Blad oppnerksom på Kristin: "Kristin Hartwig Holtan har ikke bare sjarm, men også en fantastisk stemme.... jentene utførte akrobatiske triks med dobbeltau. Vi har sett store akrobatiske numre i filmen "Jump in", men jeg hadde ikke ventet meg liknende her." (Sjekk www.fbmusikk.com - tidligere musikaler.)
Sara Bøhn ble kjent gjennom sin deltakelse i The Voice, og Marius Kristiansen og Dag Magnus Samuelsen har utgitt flotte solo-album. Det har også Birgitte Hellwig som er i gang med en lovende karriere. (Både Marius og Brigitte har bakgrunn fra Fløysbonnmusikalen.) Et helt nytt stjerneskudd i «by´n» er Lisa M som knapt har fylt 15 år.
Gitarist Johan Os Stave er med i mange lokale oppsetninger sammen med Christian Lund og flere andre. Christian er en meget sentral person i det lokale musikkmiljøet, bl.a. med Sumprock. Også trommeslager Torjus Nevland er ettertraktet og spiller bl.a. med Sol Heilo og Darling West.
Espen B. Kristoffersen er egentlig skuespiller, men opptrer også som sanger. Ikke alltid helt rock´n roll, men soundtracket til "Dyrene i Hakkebakkeskogen" med Espen som Klatremus, ligger høyt oppe på album-listene etter julepremieren i 2016. Espen har bakgrunn fra Fløysbonnmusikalen (sjekk 2003) og OPAL.
Progrock har også fått feste på Kolbotn med Gentle Knife og Taskaha som har utgitt kritiker-roste album. Rockebandet PLOPP er Norges tøffeste rockeband for barn med gitarist Henning Waaler Kemp i spissen.
SumpRock og Hellbotn: Christian Lund og Nicklas Erdal startet dette tusenåret med sine store, årlige arrangementer. Oppegård Rock Club kom også i gang. Mange nye, unge og lovende artister får vist seg frem på disse arrangementene, bl.a. Æsthetica. Alle tre arrangementer holder til i sumpen ved Kolbotntjernet..... Kolbotn Rock City er så absolutt "Born on the Bayou..."
Litt funfact 1: Arnie "Skiffle Joe" Norse bodde lenge på Kolbotn mens han opptrådte ukentlig på restaurant Tranen, i Oslo i over 30 år! (fra 1978.)
Litt funfact 2: Marius Thingvald fra Kolbotn er DJ hos Norges største band, Karpe.
Litt funfact 3: Vi hadde en vara-ordfører herfra som arrangerte musikk-festival hjemme i hagen, det sier vel det meste om den genuine musikk-interessen i Kolbotn Rock City!