Startside
Etterord
1000-årsstedet

I over 1000 år har Oppegård vært et eget, geografisk område, Gjerdarudin. Et eget kirkesogn med egen kirke på Svartskog allerede på 1100-tallet. Denne har senere blitt erstattet et par ganger, senest i 1876. Denne kirken står fortsatt. Etter svartedauen ble vi slått sammen med Nesodden sogn, da det ble prestemangel. (Også mange prester døde under svartedauen). I 1915 ble vi igjen selvstendige, denne gangen som egen kommune. I 2020 klarte politikerne på finurlig vis å tvinge igjennom en sammenslåing med Ski kommune, men dette var ikke avklart med Oppegårds innbyggere.

Tusenårsstedet er markert på tunet til Østre Greverud gård. Denne gården ble utskilt fra Sætre en gang på 1200-tallet. På gården er det bl.a. funnet en 7000 år gammel Nøstvedt-hakke....

​Det lå postgårder langs Kongeveien, og i vår kommune var det etterhvert Østre Greverud gård som overtok posttjenesten fra Sætre. De fraktet den nordover til Øvre Prinsdal, og sørover til Sundby i Ås. Flere dansk-norske konger har reist med sitt følge gjennom Oppegård, og med tanke på hvordan veien gikk rett igjennom både Østre Greverud og Fløisbonn, skjønner vi at det må ha vært litt av et syn. Hundrevis av tjenestefolk, ministrer, soldater og bærere, (dronningen ble ofte båret på en bærestol av fire bærere), hester, vogner og proviant. 

Carl 12.'s felttog i mars 1716 ble stoppet på Haugbro av norske tropper som hadde et kanon- batteri på Toppenhaug. (Kanonkuler fra dette slaget finnes den dag i dag i noen Oppegårdske hjem.) Svenskekongen ble tvunget ut på isen i Bunnefjorden og fortsatte derfra marsjen mot Akershus festning. Han klarte ikke å innta festningen, og svenske- kongen ble tvunget til retrett. 

Det må ha vært et fryktinngytende skue for våre lokale gårdeiere da Carl 12. med sine ca. 8000 soldater, hester, forsyningsvogner og kanoner «toget» igjennom tunet på Fløysbonn og Østre Greverud på vei hjem til Sverige. Det var også flere kompanier som stoppet og fikk mat og drikke. 

Han ble forfulgt av norske soldater som var etter ham på vei sydover. Det var nok ekstra stor trafikk på Kongeveien i mai-måned 1716....